Aamulla varhain lähdimme neuvojen mukaan kohti Milanoa. Parkkipaikka, Cascina Gobba, kaupungin laidalta löytyi helposti.  Parkkitalossa koko päivän pysäköinti maksoi 2,10 euroa. Aivan vieressä olevalta metroasemalta ostimme päiväliput  a´ 3 euroa. Vihreän linjan metrolla menimme muutaman aseman aseman välin, Loreton asemalta vaihdoimme punaisen linjan metroon, jolla pääsimme aivan vanhan kaupungin keskustaan Piazza Duomolle.

Kävimme sisällä Duomossa, joka on Euroopan kolmanneksi suurin kirkko ja maailman suurin goottilainen kirkko. Sen rakentaminen aloitettiin  v.1368 ja se valmistui v.1813. Olisimme ottaneet englanninkielisen AV-opastuksen, mutta kaikki olivat varattuja, joten yritimme itse syventyä kirkon kuvamaailmaan. Kirkot eivät ole kovinkaan paljon sykähdyttäneet, vaikka ovatkin aikansa mahtavimpia luomuksia.  

Kävelimme läpi Piazza Duomolle aukenevan Gallerian, joka on  mahtavan suuri katettu ostoskatu. Galleriassa on edustettuna kaikki italialaisten merkkituotteiden liikkeet. Paljon tavaraa ja turisteja laumoittain. Useimmissa näyteikkunoissa ei ollut edes hintoja. Liikkeiden todelliset asiakkaat eivät hintoja kyselekään. Teatro La Scala näytti hyvin vaatimattomalta ulkoapäin, mutta rakennus oli valtavan laaja. Sisään ei tietenkään päässyt päivällä, mutta illan esitys näytti olevan: Sancta Susanna.  

Leonardon Viimeinen ehtoollinen jäi näkemättä. Opaskirjan mukaan liput pitäisi varata kahta päivää ennen, sisään pääsee 15 minuutin välein 25 henkilöä kerrallaan. Todellisuudessa liput olisi pitänyt varata 2 kuukautta ennen käyntiä.

Ostimme sitten liput opastetulle kaupunkikierrokselle, kierroksia oli kaksi erilaista ja  lippu oli voimassa koko päivän, matkalla oli 9 pysäkkiä. Kiersimme molemmat kierrokset ja aikaa kului yli neljä tuntia. Toinen kierros kulki lopussa pitkin suuria ostoskatuja ja siellä näimme todellista suurkaupungin ruuhkaa.

Metrolla lähdimme paluumatkalle klo 18.40.  Pena ajeli illan pimetessä ylös vuorille ja meinasi melkein hermostua lopun ajomatkaan, tornanto toisensa perään ja mitkään ajovalot eivät olleet riittäviä. Paikalliset kylläkin porhaltelevat autoillaan miten sattuu. Matkan opetus on, että määränpäähän on ehdittävä valoisaan aikaan.

 

Milano oli synkkä ja ei mikään kaunis kaupunki.

Kuvia tulee myöhemmin....