Yölaivalla on menoa ja meininkiä, nuoriso ja hieman varttuneemmatkin osaavat örveltämisen. Käytävällämme jatkui iloittelu koko yön, aamiaiselle mennessämme kolme lattialla makaavaa nuorta miestä halusivat tietää, onko elämällä tarkoitusta. Juomat oli loppu, pää ei kestänyt nousta ylös, tyhjät kuoret ja tölkit lojuivat ympärillä. "Kkhysssytään shnoilta, onko eeeeeelämällä mithään tharkoitustaaaa".  Kyllä vaan pojat, kyllä sillä on.

Takaisin tullessa olikin sitten siistimpää väkeä, kauniisti pukeutuneita ihmisiä juhlatuulella, laivan tiloissa kuului useita eri kieliä, mutta tanssilattian valloittajat olivat tanssityylistä päätellen etupäässä ruotsalaisia.

Dragon Gate. Mitä ihmettä tämä keskeneräiseltä näyttävä valtava rakennelma teki keskellä maaseutua Tukholma-Gävle moottoritien varrella?

2128155.jpg


2128157.jpg

Googlesta löytyi:  En bit av Kina, mitt i Sverige!

Gävlessä piti ihan varta vasten käydä katsomassa kuuluisaa olkipukkia.
Joka vuosi ensimmäisenä adventtina pystytetään Slottstorgetille 13 metriä korkea olkipukki. Pukki on useana vuonna poltettu ennen aikojaan tai muuten tuhottu ilkivaltaisesti. Vuodesta 2006 oljet on suojattu aineella, jota tavallisesti käytetään lentokoneissa liekkien torjuntaan. Näin  pukin pitäisi  selvitä roihuamatta joulun yli. Nykyisin on lisäksi webbikamerat, jotta jokainen voi seurata pukin kohtaloa.

2128158.jpg
Gävlebocken

2128160.jpg

Kuvien oton välillä on kolmisen tuntia. Pois lähtiessämme pukin ympärillä häärättiin jotain, kynttilöitä oli sytytetty koko puistoon ja kaksi miestä kiipeili pukin selkään.

Kuvistakin näkee, että koko ajan satoi vettä ja oli tosi pimeätä. Eipä uskoisi että 10 vuotta sitten koko Gävle peittyi lumeen, talot olivat miltei hautautuneina, ovista ei päässyt ulos, jotkut juuttuivat työpaikoilleen yöksi.

***
MIETITTÄVÄÄ: Millaista elämä on täyspäisenä, puolisokeana, oikea jalka amputoituna, vasen puoli halvaantuneena  pyörätuolissa istuen vaipoissa seurallisena ihmisenä odottaen, mitä?

-ML