Vihan päivät 1918

Draama kertoo 1918-sodan tapahtumista punaisen ja valkoisen perheen, vuonna 1918 eläneen rovastin ja nykyaikaan sijoittuvan papin näkökulmista. Sievistelemätön teos välittää draaman kautta ihmisten kamppailut ja valinnanvaikeudet sodan keskellä. Näyttämöksi muuntuvassa kirkkosalissa pyssyt paukkuvat ja tunnelma vie katsojan 1918-sodan tapahtumien keskelle.

500950.jpg

Kävimme katsomassa tämän näytelmän Tampereen Tuomiokirkossa lankalauantaina 7.4. En ole eläissäni kokenut mitään vastaavaa. 
Näytelmä oli toteutettu uskomattoman upeasti. Katsoja oli tapahtumassa mukana koko ajan. Lapsuudessani kuulemani tarinat heräsivät eloon ja tunteiden kirjo täytti kirjaimellisesti kipuna koko olemukseni. Kyyneleet virtasivat koko esityksen ajan, en edes halunnut estellä.

Käsikirjoittaja Tytti Issakainen käsiohjelmassa: "Vuoden 1918 tapahtumat on pyritty hautaamaan vaikenenmalla. Surulle ja syyllisyydentunteelle ei ole annettu tilaa. Mutta kipeät asiat eivät sammu vaikenemalla. Ne vain muuntuvat ja siirtyvät sukupolvelta toiselle puhumattomuuden perinteenä ja tunnistamattomana masennuksen lähteenä."

-ML